söndag, mars 11, 2012

Akta dig...


...för vad du önskar dig!

Jag har trivts väldigt bra med min Golf men det har inte känts okej att åka omkring i en bensinbil, så jag har smygtittat på Golfens biogasvariant ett tag nu. Jag har dessutom saknat att ha dragkrok. Men den gamla bilen har gått så fint så det har inte funnits någon anledning att byta och det har inte heller dykt upp någon i min prisklass.

Så, ett par dagar innan jul, efter ett massivt snöfall, ramlade jag rakt in i en sopbil. Det gick väldigt sakta så det var bara bilen som gick sönder tack och lov. När jag kom hem satte jag mig direkt och tittade på bilannonser eftersom det stod klart att den gamla bilen inte skulle gå mycket längre till utan att det skulle kosta mig skjortan. Samma dag har min nya bil kommit ut på Blocket; en Golf Variant 2,0 Bi-fuel, med dragkrok så jag kan släpa runt på Totte. Så jag slog till, det blev en dyr julklapp till mig själv förra året.

Jag har aldrig tvekat på att det är biogas som är det rätta. Elbilarna är extremt dyra och jag tror att många väljer att köra på bensin i stället för på el eftersom det inte finns så många laddställen och dessutom räcker batteriet inte så länge. Men jag tror dock på elbilar i framtiden.
Etanol är inte ett miljövänligt alternativ, för att framställa etanol, krävs sockerrör eller majs. Dessa odlas framför allt i Sydamerika och USA, där man skövlar mängder av regnskog och skog för syftet. Arbetet är tungt och smutsigt och många arbetare far illa. Sen ska den fraktas över till Europa, så miljöpåverkan är extremt hög vad gäller framställning av etanol. Visst är det bättre än fossila bränslen men inte miljömässigt hållbart i längden.
Biogas får vi genom rötning av bland annat vårt matavfall, så min kompost blir bränsle till min bil. Det gillar jag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du är lite illa informerad om etanolen - den odlas på övergiven åker - och övergiven åker finns det gott om i världen - 50 % av all åkermark är övergiven (FAO 2009). Trots detta producerar vi mer mat än vad som behövs för hela världen. Det är en skam att människor svälter när det finns mat i överflöd - och det är skamligt att försöka skylla detta på etanolen.

Men - biogas är också bra. se bara till att tanka på de mackar som har - inte naturgas (då gynnar du bara Putin)

Katja Kristoferson sa...

Anonym:

Om du återkommer som ickeanonym ska jag med glädje bemöta din kommentar. Så länge kan du läsa det här gamla inlägget:

http://sthlmblues.blogspot.com/2008/10/frbannade-jvla-skitjvlar.html