måndag, maj 14, 2012

Slow feedOfta är det jobbigt att vara nybörjare inom hästägande, men det har sina fördelar. Jag tycker det verkar som att många av dagens hästmänniskor är så fasta i gamla vanor och mönster och det finns inget som helst utrymme för nytänkande.

Ta järnskor till exempel; de bästa argument för att spika i hästens hovar är att man alltid har gjort det och att vi inte hade kunnat vinna krig utan järnskor på hästarnas fötter (jag brukar muttra för mig själv att kvinnor inte hade rösträtt i Sverige förrän på tjugotalet heller...)

 Idag finns det gedigna studier på hur hästens matsmältning fungerar och allt visar på att hästen bör ha så täta utfodringar som möjligt. En häst i det vilda tillbringar större delen av dygnet med att äta. I västvärlden är det vanligt med tre till fyra utfodringar per dygn vilket gör att hästarna står utan mat många timmar. Detta kan resultera i stressade och i värsta fall sjuka hästar. Det finns mängder av information att läsa om detta.

 Totte har fri tillgång av hösilage på dagarna, så länge det är kylskåpskallt ute, men jag har alltid oroat mig för övergången till hö, innan de släpps på sommarbetet, samt avsaknaden av mat inne i boxen på nätterna (de är ju inne i princip lika länge som de är ute, cirka tolv timmar).

 Nu har jag hittat den perfekta lösningen hos www.slowfeeding.com, de har tagit fram ett finmaskigt hönät som gör att hästen får jobba för att få ut strån. Jag har ett ute och ett inne och fyller dem en gång per dygn. Han har alltid fri tillgång på mat och jag slipper oroa mig! Totte verkar nöjd och vi hoppas till och med på att han ska minska lite i vikt, nu när han är igångsatt inför sommarsäsongen.

Inga kommentarer: