onsdag, april 04, 2012

Laglöshet

Vad är det som gör att det är helt okej att plötsligt bryta mot lagen när du sätter dig bakom ratten? Du skulle förmodligen inte snatta i en butik, men att köra för fort, ett brott som dessutom utsätter andra för fara; det är helt okej?

Jag kör samma väg till stallet varje dag, lite drygt en mil. Det är en rätt hårt trafikerad väg med många fotgängare, barn och vuxna, med eller utan barnvagn eller hund, hästar, med ryttare eller vagn eller någon som leder dem, cyklister, rullskidåkare, katter och vilda djur, som rör sig längs den knappt befintliga vägrenen.

Hastighetsbegränsningen är satt till sjuttio kilometer i timmen men det är sällan eller aldrig någon som håller den. Hur jag vet det? Jo, för att jag håller sjuttio och blir omkörd, flera gånger, varje dag, åt båda håll.

Och de som kör på det här viset, vilka är det? Jo, det är de som bor längs den här vägen och som har barn och hästar och hundar som rör sig oskyddat i trafiken.

Det enda som debatteras i den här frågan, är om det ska byggas en gång- och cykelbana längs vägen. Till exempel i ÖP efter den senaste allvarliga olyckan. Men om ni kunde lätta lite på gasen så skulle nog många känna sig lite tryggare. Ni skulle dessutom spara både miljö och pengar.

1 kommentar:

sanne sa...

Ja du, det där har jag också funderat kring... http://sanne.wblogg.se/2011/04/20/kora-for-fort/