onsdag, januari 06, 2010

BrrrrrrDet är 28 grader kallt i kväll. Luften är så torr att det knappt går att andas och ögonen blir alldeles grusiga. Min hud faller av och jag kan inte sova.
Men största orsaken till min insomnia är hästeriet. Jag kunde inte i min vildaste fantasi drömma om att det skulle vara så besvärligt att ha häst. Tro nu inte att jag ledsnat på Totte, oh nej, han är mitt ljus i den här mörka månaden. Han är varm och kelig och ljuvlig. Nej, det är inte djuren jag tycker är besvärliga utan människorna.
I min värld kommer hästens välbefinnande alltid först, hästen fanns i det vilda långt innan vi fångade in dem och började domesticera dem och det finns seriösa studier på hur vilda hästar lever och interagerar med varandra. Hästars matsmältningsorgan är konstruerade så att de ska äta dygnet runt, om det går mer än två timmar mellan målen produceras magsyra och det finns dokumenterade magsår hos hästar. Därför vill jag att min häst ska ha fri tillgång på mat. Om han blir tjock, då får jag motionera honom. Hästar i västvärlden är överfodrade, det trixas och fixar med olika kraftfoder och tillsatser och jag vet inte vad. Men få av våra hästar motioneras så mycket att de behöver annat än grovfoder och eventuellt mineraler och vitaminer.
Hästar är flockdjur, de är extremt beroende av sin flock, därför vill jag att Totte ska gå med andra hästar. De håller utkik åt varandra när de sover, när de ska dricka vatten, om det kommer faror. Hästar ska inte gå ensamma.
Vi spenderar så få av dygnets timmar tillsammans med hästarna och jag vill att han ska ha det så bra som möjligt alla de andra, då jag inte är där.
Det gör mig ledsen och upprörd att det finns människor som inte vill hästarnas bästa.

4 kommentarer:

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Trist! Men det är nog så att vissa inte ska ha djur.
Kanske du kan byta stall åt Totte? Fast det kanske är bra på alla andra sätt?

Hoppas det löser sig för er:)
Kram Susanne

Linn sa...

Gumman kom tillbaka till oss på Dille. En box kvar! du kan komma idag om du vill!

Helena Karlsson sa...

Usch....har man djur får man faktiskt ta ansvaret att sköta dom och skaffa tillräkligt med kunskap så att djuret mår bra. Katja....you go girl......ses snart... Kram

Camilla sa...

Jag håller med dig men det är väl så att alla blir salig på sin egen tro, och lika mycket som du tycker att det ska vara så här, lika mycket anser andra att hästar är som människor, ska ha det varmt och skönt med mängder av täcken och äta mer kraftfoder än grovfoder... Alla stöder sitt på olika typer av forskning och erfarenheter. Jag vet också att det är jobbigt med hästmänniskor i stall, det är inte för intet som begreppet stall dallas, finns... Hoppas att du kan fokusera på dig och din häst och inte bli överhopad av konflikter med de andra. Går det inte så byt stall.