tisdag, november 24, 2009

Skäms

Jag skäms över att vara människa. Vi påstås vara jorden mest intelligenta varelse, men jag blir gång på gång förvånad över hur urbota dumma vi är.
Varje dag lyssnar jag med tårar i ögonen på rapporteringar om misshandel; av människor, av djur och vår miljö.
Vi konsumenter måste börja ställa krav på de produkter vi handlar genom att göra medvetna val varje gång vi köper något. Självklart tycker jag att detta ska regleras på högre nivå än så, men det kommer tyvärr att dröja och därför ligger ansvaret på oss.

Idag har vi kunnat höra på nyheterna om svenska grisar som far illa, men det är ju ingen nyhet. Alla djur som hålls inspärrade dygnet runt, året runt, far illa. Det gäller hästar, hundar, grisar, kycklingar, ja alla djur.

Nästa gång du köper kött, eller mjölk, ägg, ja vilken animalisk produkt som helst; ta ett par sekunder och tänk dig in i hur djuret det kommer från har haft det. Gör du det, är det inte svårt att lägga några extra tior på att välja produkter från djur som har strövat fritt, som inte har klämts ihop med hundratals andra, som har slaktats på ett värdigt sätt. Allra helst väljer du såklart KRAV-märkta produkter.

Jag älskar kött, men väljer att endast äta det ett par gånger i veckan och jag köper ALLTID KRAV-märkt. Så har jag stillat ett av mina dåliga samveten, men jag fortsätter att gråta över att vara människa.

5 kommentarer:

Sophie sa...

Hörde om det på radio idag. Riktigt beklämmande. Dessutom var det på en av gårdarna hos en högt uppsatt karl inom köttproduktionen.

Det är vidrigt hur djur behandlas. Om vi nu ska äta dem ska de minsann ha fått möjlighet till ett drägligt liv som inte tvingar dem att göra avkall på sina naturliga beteenden. Riktigt, riktigt hemskt - speciellt när det är i Sverige!

mia sa...

Ja jag hörde det med. Såg det på Aftonbladets teve med, hemska bilder. Ska verkligen kolla upp vilken skinka man ska köpa - om man överhuvudtaget kan köpa en.

Kram

Henrik Bonnevier sa...

Vad grym du var på Sveriges Radio P1 i morse!!!

Petra sa...

Fast det jobbiga med en hel del KRAV-märkt kött är ju transporterna till slakteriet, då djuren tvingas stå mycket tätt och drabbas av ångest. Hur fridfullt de än har haft det på gården där de bott så blir slutet ångestfullt, det gör ont! Fram för fler gårdsslakterier à la Österrike!

Katja Kristoferson sa...

Sophie: Djur och människor och miljö, världen över, man skäms över att vara människa.

Mia: Köp KRAV-märkt så är du home safe, tycker jag.

Henrik: Tack! Jobbigt var det!

Petra: Det är hemskt att vi inte kan styra över detta, men om vi börjar i en ände så kanske vi kommer någon vart så småningom. Upp till kamp!