måndag, november 02, 2009

Självplågeri

bild snodd från sr.se

Jag har laddat ner podversionen av "Kossornas Planet", ett program på P4 som riktar sig till dig som skulle vilja vara lite mer miljövänlig.
Hur mycket jag än gör, jag slår mig faktiskt på bröstet för jag gör ganska mycket, så kan jag alltid göra mer.
Dock är det många saker som chockar mig, just nu lyssnar jag på hur många miljövidriga ämnen vi har i våra kroppar, som kommer från våra kläder, från parfymer och så vidare. Bland det värsta vi använder är mjukmedel till tvätten, för det består av ämnen som reningsverken inte kan ta hand om, och som inte kan brytas ner i naturen. Lyssna här.

Några enkla miljötips från mig, som alla borde göra, alltid:

Lämna aldrig några apparater i standbyläge. De som fortfarande gör det borde skämmas.

Stäng av datorn, eller dra ur laddaren om du har en bärbar.

Släck lamporna i de rummen du inte vistas i.

Spola inte ner annat än kiss, bajs och toapapper i toaletten. ALLT annat, hår, tops, tamponger måste reningsverken ta hand om manuellt.

Källsortera. Det finns inga ursäkter.

Tomgångskörning borde vara totalförbjuden. Se till att du är körklar när du startar bilen; rutor skrapade, bälte på, handsfree i örat och så vidare. Motor- och kupévärmare underlättar.

Dra ner på köttätandet, och när du köper kött, köp Kravmärkt.

Fler tips kommer, och lyssna på Kossornas Planet!


2 kommentarer:

Petra sa...

Tack för tipsen, jag noterar. Måste erkänna att jag syndar mot en del av tipsen... Blir ändring på det nu!

Linnea sa...

Ååh blir så sur på att det är så svårt att källsortera i Vasastan. Kompost finns givetvis ingenstans, och återvinningsstationer stängs ner. Nu måste vi gå en jävla lång väg för att lämna schampoflaskor och konservburkar, och jag kan tänka mig att rätt många omkring oss bara skiter i det. Vi försöker åtminstone och det resulterar i att hela skåpet under slasken är fullt av burkar och plastprylar...