fredag, april 17, 2009

Jag skäms inte, så mycket

Det blev en fällande dom i Piratebay-målet. Alla fyra dömdes till ett år i fängelse och till att betala 30 miljoner i skadestånd. Hur många av er har aldrig laddat ner något? Jag har laddat ner tv-serier, filmer och lite musik.
Jag tycker såklart, som producent av upphovsrättsskyddat material att det är bra att få betalt för att människor använder mina bilder, men det är stor skillnad för jag riktar mig ju inte till privatpersoner när jag producerar. Jag har ju en kund som beställer ett jobb som publiceras i ett magasin. Om människor slutade betala för magasinet och istället bara plockade den från hyllan, skulle det räknas som stöld och i slutändan skulle magasinet läggas ner och jag skulle inte få jobba för dem mer. Går det att jämföra?
Häromdagen köpte jag tjugo begagnade inredningsmagasin på en loppmarknad, är inte det lite samma sak? Om det inte var för Piratebay hade jag inte sett tv-serierna, eventuellt hade jag lånat en dvd-box av någon av mina vänner, vilket jag gjort ibland istället för att ladda ner. Bland annat Sex and the City, det är väl inte brottsligt att låna ut sin dvd-box?
Jag trasslar in mig lite i det här, vad jag tror att jag försöker säga är; att om Piratebay-killarna är skyldiga, så är nog jag minst lika skyldig.

2 kommentarer:

Matt sa...

Du har så rätt. Antipiratbyrån och Hollywood har bara hittat några syndabockar.

helena sa...

Visst är det så, alla som laddat ned minsta lilla pryl någon gång är lika skyldiga till brott.

Lika som att de som använder dina bilder utan att fråga om lov också gör brott. Jag tycker att det går att jämföra i allra högsta grad.

Om ingen köper musiken utan bara laddar ned den så kan inte producenten tjäna pengar på musiken genom att sälja plattor, det är då det gäller att vara en kreativ affärsman. :-)
Musiken (eller tv-serien, filmen, bilden...) blir ju inte mindre känd av nedladdning, tvärtom... där tänker jag lika som du. Men sättet att tjäna pengar förändras...