måndag, december 22, 2008

Kvalitet?

"Julen blev plötsligt mycket billigare!"
"Sveriges billigaste matkasse!"

Ropen skallar från lågprismataffärerna och folk rusar för att köpa den billigaset julskinkan i hela stan, kanske i hela länet.
Jag tycker inte att det är okej att ekologiskt mjöl kostar mer än dubbelt så mycket som affärens billigaste alternativ
(uppgifter från den butik som ligger närmast där jag bor), men jag förstår även att det absolut billigaste mjölet inte håller så hög kvalitet.
Jag efterlyser en slags balans mellan pris och kvalitet. Alla människor ska ha rätt att äta mat som inte är fullproppad med kemikalier*, rätt att äta kött, mjölk och ägg från djur som inte som inte växt upp i misär.
Lågprisbutikerna kommer aldrig att försvinna, så det är upp till oss att sluta handla det allra billigaste, och endel dagar, då vi känner att vi har en extra slant i plånboken, handla KRAV- och Rättvisemärkt.

*)
stabiliseringsmedel, som behövs för att vätska ska hålla ihop när man tagit bort det
naturliga fettet
konserveringsmedel, eftersom vi handlar billiga storpack, så måste det ju hålla längre
glutamat, smakförstärkare som tar fram smaker som egentligen inte finns, för att man har använt undermåliga råvaror i för liten mängd
färgämnen, för vi tror att laxen ska vara skarpt rosa och köttet härligt rött



1 kommentar:

Annica sa...

Folk fattar tyvärr inte det där utan handlar gladeligen på tex Lidl. Allt för att fynda. Sen att hela kedjan bedrivs på ett skamligt sätt är inget som oroar.